CV

Marc Bracke’s Curriculum Vitae (CV)

Hobbies: Dierenwelzijn, dierethiek, sport (bijvoorbeeld wandelen, hardlopen, fietsen, balsporten)

Onderwijs: Universiteit van Utrecht (Faculteit diergeneeskunde, filosofie), Universiteit van Florida (filosofie; diergeneeskunde); Universiteit van Edinburg (Toegepast diergedrag en dierenwelzijn), Wageningen Universiteit (dissertatie)

Werk: Verschillende dierenartspraktijken in Nederland, IMAG (Instituut voor Milieu en Agritechniek), Wageningen Livestock Research.
Vakgebieden: (modelleren van) het welzijn van dieren, staartbijten, verrijking voor varkens, bedwelmen van vissen, dierethiek, abnormaal/probleemgedrag, wetenschapsmethodologie, dierproeven, communicatie

Publicaties: Het frame hieronder bevat de meeste van mijn recente publicaties. Door de cursor over een titel te houden, komt die volledig in beeld. U kunt ook op een publicatie klikken of bezoeken Narcis.nl (or Wageningen Yield; Microsoft Academic Research). Een lijst met mijn publicaties over semantisch modelleren is ook beschikbaar op deze site.

Websites: MarcBracke.nl (ik, hier); Hokverrijking.nl (hokverrijking voor varkens); FareWellDock (couperen van staarten bij varkens)

Categorieën: De belangrijkste onderwerpcategorieën waar ik persoonlijke ervaring mee heb. Elke categorie heeft een verhaal, d.w.z. er is nog een verhaal te vertellen over elk van de deels overlappende onderwerpen die hieronder staan vermeld.

* Dierethiek, * dierwetenschap, * Diergeneeskunde, * Zootechniek, * Veehouderij, * Biologie, * Evolutie, * cognitieve ethologie, * Theory of mind (van dieren), * Landbouwhuisdieren, * Dieren in de wetenschap en het onderwijs, * Dieren gebruikt voor vermaak (metgezel en circusdieren), * Fokkerij, * Modelleren van dierenwelzijn, * Monitoring, * Meten van dierenwelzijn, * Risicobeoordeling, * Abnormaal gedrag, * Strategieën om dierenwelzijnsproblemen op te lossen, * Natuurlijk gedrag, * Het doden van dieren, * Verrijking voor varkens, * Zoelen van varkens, * Aquacultuur, * Bedwelmen van vis, * Bewustzijn, * Ethische en politieke besluitvorming, * Het ondersteunen van besluitvorming, * Institutionele rollen en verantwoordelijkheden, * Dierenbescherming, * Activisme en de rechten van dieren, * Positieve emoties, * Expert opinies, * Enquêtes, * Wetenschapsmethodologie, * Communicatie, * Schrijven en publiceren

Deze welzijnscategorieën vormen mijn persoonlijke ‘kernwoorden’.
Een paar voorbeelden van het soort verhaal dat geassocieerd is met deze categorieën worden hieronder gegeven.

* Dierethiek – Ik bestudeerde de manier waarop we dieren behoren te behandelen aan de universiteiten van Utrecht en Florida. De gouden regel speelt een belangrijke rol in mijn persoonlijk ethisch denken: Doe anderen niet aan waarvan je niet zou willen dat anderen het hou zouden aandoen’. Ik heb het belang van dierethiek overschat in de modulatie van dierenwelzijn.

* Veterinaire wetenschap – Ik studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht, de enige plek in Nederland met een veterinaire faculteit. Tijdens mijn opleiding tot dierenarts was ik altijd gespitst op informatie over dierenwelzijn in het curriculum. U mag raden wat ik daarover tegenkwam …..

* Dierwetenschap – Ik heb een proefschrift geschreven in de Dierwetenschap aan de Wageningen Universiteit. Dierwetenschap gaat vooral over de technische aspecten van dierlijke productie. Met hart en ziel heb ik gewerkt aan het modelleren van dierenwelzijn en aan geformaliseerde beoordeling daarvan. Dat heeft een aantal interessante reacties opgeleverd.

Mijn Curriculum Vitae (CV) staat ook op LinkedIn. Mijn professionele profiel is te vinden op we@wur.

In het filmpje hieronder leg ik uit wat voor werk ik doe en waarom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NB: Save msg in mail before submitting (to m.b.m.bracke @ gmail . com) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.