Waar zou ik 10 miljard Euro aan uitgeven om Nederland te verbeteren? Verbranden dat geld.

Waar zou ik, Marc Bracke, 10 miljard aan uitgeven om Nederland te verbeteren? Dat vroeg het NRC aan haar lezers. Dit is mijn antwoord.

Zeven opiniemakers gaven reeds hun antwoord (NRC 16 aug, 2017). Ieder had een voorstel in het eigen straatje. Zo komen we er natuurlijk nooit. Tien miljard om Nederland te verbeteren? Dat is een boeiende vraag. Want ja, al willen we het vaak liever niet onder ogen zien, er valt nog een boel te verbeteren aan ons mooie (belasting-)paradijsje. Maar waarom zouden we eigenlijk alleen Nederland willen verbeteren? Alles hangt toch met handel en internet aan elkaar? Laten we gelijk de hele wereld verbeteren! Maar hoe dan? Daarvoor moeten we naar de kern van ons probleem. En die kern, beste mensen, dat zijn we zelf, in het bijzonder onze enorme geldzucht. Die leidt voortdurend tot schandalen. Denk aan de banken, de sjoemelsoftware van Volkswagen en de fipronil fraudeurs. Maar, vergis je niet. Geldzucht zit in ons allemaal. Daardoor zijn wij onszelf en de hele wereld namelijk langzaam aan het opwarmen, zoals kikkers in een pannetje water. We moeten dus zo snel mogelijk uit dat pannetje springen. We maken een geloofssprong, een leap of faith. We worden allemaal vredelievende Boedhisten, of zo. Dat is nog gratis ook. Met die 10 miljard stellen we dan een daad waarmee we een signaal afgeven aan de rest van de wereld: Een betere wereld is niet te koop. Dus we verbranden die 10 miljard, als illegaal ivoor, en beginnen met een schone lei.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NB: Save msg in mail before submitting (to m.b.m.bracke @ gmail . com) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.